Blog

15. mei, 2021
Afgelopen donderdag hebben we ook weer koeien en kalfjes gebracht naar het natuurgebied Paardegat. De trekker wordt dan in het gebied gereden en daar openen we de klep. In 3 vrachten zijn de koeien, de kalfjes en stier Marquis er gebracht. Omdat de wagen in 2 gedeeltes kan, door middel van een deur, konden we de kalfjes ook meenemen. Deze zaten in het eerste vak. Enkele koeien in het achterste. Door ze niet door elkaar te vervoeren, is de kans kleiner dat er een kalfje valt en onderweg door een koe wordt verdrukt. Nadat de klep werd geopend, renden de koeien uit de wagen. Daarna ging het tussenschot open en konden ook de kalfjes eruit. Voor hun onwennig en zoekend naar hun moeder. Omdat niet alles in 1 keer mee kan, komt het voor dat het kalfje al in het gebied is en de moeder nog op stal. En andersom kan ook. Dit geeft eevn wat onrust. Uiteindelijk zoeken ze elkaar op en komt het helemaal goed.
Wij krijgen wel eens de vraag waarom onze koeien zo laat naar buiten gaan. De meeste koeiendansen zijn al begin april. Je moet niet vergeten dat wij de kalfjes bij de moeders houden (dat kan met vleesvee) en dat deze kleine kalfjes direct 24/7 buiten zijn. Dag en nacht. Met wind en regen.
En dan zijn er natuurlijk ook nog afspraken met Staatsbosbeheer i.v.m. het broedseizoen van de vogels.
Voor de kalfjes is het best wel even wennen om in de openlucht te slapen en nat te worden. Maar de temperatuur gaat de goede kant op.
14. mei, 2021
En toen was het zover ... Gisteren zijn onze kleine meisjes naar natuurgebied De Breede Gooi gegaan. Zeker wetend dat ze niet drachtig zijn, verblijven ze de komende maanden in een stiervrije omgeving. Liepen ze vorig jaar nog met hun moeder buiten, dit jaar mogen ze alleen op "vakantie".
In 2 ritten hebben wij ze naar de dijk gebracht. Vanuit de wagen liepen ze de dijk af, door het hek en zo het gebied in. Rechtstreeks door naar achteren. Ook de 2de groep deed hetzelfde. Door het hek en rennen naar achteren. Op 1tje na. Zij bleef nog even staan. Keek nog even achterom naar ons en vervolgde toen haar pad. Ze wist alleen even niet waar ze heen moest. De rest was al uit het zicht verdwenen, dus riep ze hen. Uiteindelijk vond zij haar reisgezellen. En achterin het gebied kwamen de 2 groepen samen.
Fijne vakantie meisjes.
12. mei, 2021
De laatste avonden zijn we druk bezig geweest met het nalopen van de natuurgebieden.
Palen drukken, draad aanbrengen en er weer wartels indraaien. Inmiddels is het meeste werk gedaan.
Morgenochtend gaan we een selectie maken, wie naar buiten mag, naar welke gebied en welk kalf hoort erbij. Als dat is gedaan, kunnen ze de kar in en zullen alle gebieden weer bewoond zijn.
7. mei, 2021
Vanmiddag was er toch een soort van spanning. Bij ons dan. Want ja, de dierenarts zou komen. We wilde weten of Orel nog vaker de regels had overtreden.
Afgelopen weideseizoen hadden we de moeders met de dochters in het gebied Klaasjeswater laten lopen, samen met Orel. Een bewuste keuze van ons om ze van de kleine stiertjes weg te houden. Want zeker tegen het einde van het seizoen, kunnen de kleine stiertjes toch al productief zijn.
Dus ja, vanmiddag was de drachtigheidsonderzoek. En na alle meisjes te hebben gecontroleerd, kunnen wij het volgende mededelen.
Wij hebben geen tienermoeders meer!!!
Het is gelukkig maar bij 1 misstap gebleven. Pffff.
2. mei, 2021
De kalfjes worden vlot geboren. Het is dan ook steeds een verrassing als we in de stal komen. Maar van onverwachte verrassingen houden we niet.
Met het voeren zagen wij dat Gogomel pootjes van achteren had. En dat betekent dus een tienerzwangerschap.
Ze is dus al op 16,5 maand moeder geworden.
je kan je dus afvragen wat er in de natuurgebieden gebeurt.
Die Orel toch ....