Blog

25. jul, 2021
Wat een drukke week is het geweest. Maar ... we hebben het gered. Alles is op tijd binnen gehaald.
Het natuurhooi aan de Schenkel is geperst. Ook het gras langs het fietspad is gemaaid, geperst en weggereden naar de schuur. Een mooi stukje om daar te rijden. Het is er niet breed, maar het is wel lang. Het fietspad gaat langs de Slikken op en ook daar zagen we weer diverse reeën.
Ook is er een perceel erwtenstro geperst, gewikkeld en binnengehaald.
En toen nog het lastigste. Het graszaad. Dat zou in droge pakken naar binnen moeten. En het was spannend. Is het droog of toch niet. We hebben besloten om het te persen en in de schuur te brengen maar nog niet op te stapelen. Alles staat los van elkaar en alle schuren staan vol. Nu kan het nog verder ademen.
Moe en voldaan zagen we de regenbuien komen.
17. jul, 2021

Eindelijk kan het mes in het natuurland worden gezet. En wat staat het gras hoog!!! Het was nog een hele kluif om het eraf te maaien. En dat trekt bekijks. Vanuit de zijkant kwamen 2 reeën tevoorschijn. Gaaf om te zien!!! En zo waren ze weer weg. Langs beide zijkanten van het perceel blijft een strook staan. Kunnen ze schuilen als ze willen.

8. jul, 2021
Als je van school gaat, dan vertrek je wel in stijl.
Een KOEdiebag voor de kids, gevuld met:
KOEkjes
KOEienkoppen
KOEtjesrepen
4. jul, 2021
De jonge meisjes in het natuurgebied "De Breede Gooi" kregen ook nog wat gezelschap erbij.
Terwijl wij de wagen boven aan de dijk parkeerde, keken de meisjes vol spanning toe. Wat zou er gaan gebeuren? Zouden ze weer opgehaald worden om naar binnen gaan? Zouden er nog broertjes komen? Of nog meer meisjes?
De klep ging open en heel rustig kwam daar Jacquelien en haar dochter Olivia uit de kar gelopen. Ook zij mogen gaan genieten van het vrije buitenleven.
Misschien vraag je je af, waarom deze 2 juist naar dat gebied?
De Breede Gooi is een stier-vrij gebied. Geen dekstieren en ook geen kleine mannelijke kalfjes die over een aantal maanden de oerdrang van de natuur gaan volgen (dekken dus). Want de kleine meisjes die daar lopen zijn van de winter 1 jaar geworden en dat is te jong voor een zwangerschap. En ook Jacquelien mag niet meer drachtig worden. Tijdens de geboorte van Olivia op 29 december 2020 is er met de keizersnede iets gevoeld in haar pens. Geen idee wat. Waarschijnlijk was ze daarom voor de bevalling al erg mager en fysiek toonde ze niet fit. Voor een natuurlijke bevalling was zij niet in staat. Heel lang hebben ze samen in een apart hok gestaan. Later met Pippa en Oceane. Maar niet in de grote groep met allemaal moeders en kalfjes. Daar zou ze haar mannetje niet kunnen staan.
Ze is wel goed voor Olivia, likt haar schoon en laat haar drinken. En door de vele persoonlijke aandacht is Olivia het makste kalfje van de stal. En ze vind het helemaal prima als wij met Olivia kroelen.
Vandaar dat ze naar een stier-vrije omgeving gaat. Daar kan ze verder opknappen en hopen dat ze fysiek hersteld. En ondertussen kunnen ze samen door het gebied trekken en vele kilometers maken.
23. jun, 2021
Een hele goede morgen kan je wel zeggen.
Eindelijk, eindelijk, eindelijk heeft onze laatste drachtige koe van dit seizoen gekalfd. Vanmorgen met het opkomen van de zon heeft Minnie Mouse zelf een kalfje op de wereld gezet.
En wat een jaar is het geweest! Net als Minnie Mouse werden er dit jaar heel veel kalfjes vanzelf geboren. Meestal als wij er niet bij warenl Zo zou het altijd moeten gaan. Maar de natuur beslist. En daar heb je naar te handelen. Wij hebben maar weinig hoeven te helpen met de geboortes en slechts 2 keer een keizersnede moeten uitvoeren. Dat was vorig jaar wel 10 keer.
En ook wat de geboorte overleefd, zal ik maar zeggen. Dood geboren of net erna overleden, daar wordt niet zo veel over gepraat. Want dat is een gevoelig punt. De angst dat als je er helemaal eerlijk over ben, er bepaalde mensen en groeperingen er mee aan de haal gaan. Beweren dat je slecht voor je beesten zorg, terwijl ook bij koeien een percentage is wat dood gaat. Net als bij de mens, paard, schaap of konijn, niet alles wat wordt geboren, leeft ook. Helaas hebben wij 2 kalfjes verloren en dat is heel erg weinig op 45 geboortes.
Ja, ja, 45 kalfjes!!! Zo veel kalfjes en zo weinig voor hoeven te doen. Dit seizoen was meer dan welkom! We weten dat het volgend jaar weer anders zal zijn en dat het hard werken kan zijn. Maar zo'n jaar er tussendoor ... heerlijk. Dat doet ons goed. We hebben veel minder slaap ingeleverd, waardoor we beter aanspreekbaar zijn . En ook financieel is zo'n jaar meer dan welkom.
We kijken met een goed gevoel terug. En we kijken weer vooruit, naar nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen.
Maar nu eerst VAKANTIE!!
P.S. vakantie is bij ons op tijd naar bed en de nacht doorslapen.