24. okt, 2021

Klaasjeswater 1ste fase

Na onze verdiende koffiepauze gingen we weer op weg naar het volgende gebied, Natuurgebied Klaasjeswater. Een colonne van trekkers met karren ging op weg. De 1 na de ander kwam aan in het gebied. En omdat de kudde niet meer naar het lage gebied mocht, werd deze geblokkeerd met een trekker. Hoewel 1 niet-brugganger er WEL over is gegaan, bleven er toch 3 in het lage gebied lopen. Het was dus een drukte van jewelste in het hoge gedeelte. Trekkers met karren werden op hun plek gezet. En hekken geplaatst en vastgemaakt. Alleen de veewagen bleef nog op het pad wachten.

De kudde maakte zich uit de voeten en bleef vanuit een hoek ons in de gaten houden. Toen de vangkooi klaar was, kwam een groep drijvers richting de kudde. Orel, die erbij was gaan liggen, stond ook op. Langs de buitenkant van het gebied rende ze naar achteren. In 1 keer gingen ze naar het stuk achter de vangkooi. In het hoge gedeelte ligt een dwarssloot, waar wij dan gebruik van maken. Daar is de doorgang veel smaller en voor ons makkelijker af te sluiten. Tussen de dwarssloot en de vangkooi zou nog 1 trekker met kar worden geplaatst, om de opstelling helemaal af te krijgen. Maar deze trekker kreeg de kans niet om in rij te komen staan. De kudde zette het op een rennen, kwamen achter de dwarssloot vandaan en liepen zo de vangkooi in. Het hek ging achter ze dicht. Dat ging wel heel snel!
De veewagen kon ook het gebied in komen en begon met laden. In een paar vrachten waren de meeste van deze kudde naar de stal gebracht.

We lieten 2 koeien achter in de vangkooi. En toen de veewagen terug kwam, gingen zij erin en dan zouden zij dienst gaan doen al lokkoeien.
Wil je weten hoe dat afliep? Morgen meer!