Blog

21. apr, 2022
Bij aankomst in stal, zie ik in 1 oogwenk "iets". Ik ga dichterbij de koe kijken. Er hangt iets uit de koe. Het is nog geen 5 centimeter. Ik bel naar Arie dat hij wel van zijn werk kan komen. Ondertussen is het "iets" weg. Het leek op een staartje, maar omdat het weg is, ga ik enorm twijfelen.
Even later wordt de koe opgevoelt en ja hoor, ... hij voelt een staartje, maar geen achterpoten. Weer een stuitligging.
Samen met de dierenarts weten ze het kalfje op de wereld te zetten. Het is een meisje, Lady. Ze heeft wat last van slijm, maar het kleine ding is pittig zat. Toch nog maar eens in de koe voelen, want 2 jaar terug gaf ze ook een 2-ling. En weer worden er pootjes gevoeld, maar nu met kop. De 2de wordt snel geboren. Ook een meisje, Lana. Even wordt ze op de kop gehouden, want ook zij zat vol met slijm. Meer dan haar zusje. Weer wordt er in de koe gevoeld. Dit keer is ze leeg.
Even later is moeder Ines druk bezig om haar kalfjes droog te likken.
Ons 3de 2-ling van dit seizoen. En wat doen ze het allemaal goed.
Na Lien en Lieneke, kwam Lucky en Lafahla. En nu Lady en Lana.
Welkom meiden.
20. apr, 2022
Onze donkerste koe van stal heeft voor de 6de keer een kalfje gegeven. Ook Ulinda kreeg een stiertje. En omdat er mooie namen waren ingezonden voor ons paaskalf, maken we daar een keuze uit.
Marloeska van Bakel - Duizer stuurde L'choco in. Een passende naam voor ons bruine kalf. Al was hij met de geboorte een stuk donkerder omdat hij nog nat was. Gelukkig heeft moeder niet alle kleur er vanaf gelikt,
17. apr, 2022
Pasen
Iets zoeken in de vroege ochtend - check .
In de vroege ochtend, rond half 5 vanmorgen, was het al zoeken. Niet naar eieren en niet in struiken en bosjes. Om half 5 vonden wij een kalfje. Een stiertje en moeder Dilara stond erbij.
En als je ze zo ziet staan, dan is het toch een plaatje.
 
10. apr, 2022
Wat hebben wij lang moeten wachten!!!
Na 297 onnodige ritjes naar de stal, was het eindelijk weer zover. Er werd een kalfje geboren. Na een turbulente start van het seizoen, met veel geboortes in korte tijd, werd het stil in de stal. Heel stil.
En toch ben je verplicht om te gaan kijken. Je kan niet zomaar overslaan. Dus iedere 3 uur gingen we even kijken in de stal. Dat is wel 8 keer per dag/nacht. Toch waren er al tekenen dat er een geboorte zat aan te komen. Maar dat begon 3 weken terug al, dus daar heb je ook niet zoveel aan. Er was een kleine hoop dat met de volle maan van 18 maart wat zou gebeuren. Helaas waren de drachtige koeien daar niet gevoelig op. Dus nu gokte we op 16 april en zie daar ... koe Petra kwam toch al eerder. Vanmiddag gedroeg ze zich anders. En ze werd opgevoeld. Daar werden de achterpoten beetgepakt. Een stuitligging dus. Het was 1 telefoontje naar huis: we mogen weer ....
Ook ging er een telefoontje naar ons jarige nichtje. Al 2 weken terug gaf ze aan een naam te willen bedenken als er een kalfje op haar 20ste verjaardag geboren zou worden. Prima, maar dan moet je er wel bij zijn.
En ondanks de stuitligging. En ondanks een korte navelstreng, die door de dierenarts gehecht moest worden. Waren we blij met stiertje Leon. Eindelijk weer een kalfje. Na de geboorte van Lente op 4 maart, kunnen we weer doorgaan met aftellen. Nog 12 drachtige koeien te gaan. Nu maar hopen dat wij niet weer 5 weken moeten wachten op het volgende kalfje....
7. apr, 2022

KA-LEF-JES ..... Aan taa-fellll